A. Bartkowiak, A. Tarnowiecka-Kuca, S. Żywicki, W. Krawczyńska, A. Bednarczyk- Drąg, A. Hrebień-Filisińska,, M. Rogalewska, M. Roznowska, G. Bienkiewicz, Z. Domiszewski, E. Bogusławska-Wąs, W. Dąbrowski
Istota wynalazku
Głównym celem wynalazku było opracowanie rozwiązania, które pozwoli na otrzymanie proszku w skład którego wchodzi jednocześnie tran oraz bakterie probiotyczne – czyli tzw. 2w1. Połączenie to pozwoli na dostarczenie w jednym produkcie (brak dostępnych rozwiązań alternatywnych) zarówno prozdrowotnych nienasyconych kwasów Omega -3 i Omega – 6, które pełnią ważna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz bakterii probiotycznych polepszających stan zdrowia ludzi.
Opracowując technologię otrzymywania produktu sypkiego wykorzystano techniki oparte na immobilizacji, gdzie substancje aktywne zamknięte są w szczelnych mikrokapsułkach uzyskiwanych w wyniku procesu suszenia rozpyłowego. Proces ten polega na rozpyleniu produktu w postaci płynnej do komory suszącej do której wtłaczane jest gorące powietrze o temperaturze nawet do 240°C. Wyselekcjonowane szczepy bakterii zasiedlają przewód pokarmowy człowieka (blokują w ten sposób miejsce bakteriom i wirusom chorobotwórczym), ułatwiają przyswajanie żelaza, wapnia i fosforu (chronią przed anemią i osteoporozą), obniżają poziom cholesterolu, wspomagają układ odpornościowy, pomagają przy zaparciach, wzdęciach oraz stanach zapalnych jelit. W ramach realizacji projektu ProBioKap uzyskano skład receptury stabilnej emulsji zawierającej źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (PUFA) oraz wybranych prozdrowotnych szczepów bakterii probiotycznych. Dobrane parametry warunkują wysoką przeżywalność bakterii przy zachowaniu odpowiednich parametrów jakościowych i wydajności uzyskiwanego produktu w procesie suszenia rozpyłowego. Opracowane rozwiązania umożliwiają otrzymanie dodatku do żywności nowej generacji tzw. 2w1. Nie bez znaczenia jest też fakt, iż w wyniku umiejętnego zastosowania procesu suszenia rozpyłowego substancje zawarte w produkcie proszkowym wykazują długotrwałą aktywność biologiczną, a produkt ma praktycznie niewyczuwalny smak i zapach typowy dla np. tranu czy innych wyrobów zawierających NNKT.
Potencjał komercjalizacji
Przy bardzo dużej popularności produktów probiotycznych opracowywanie i wdrażanie nowych rozwiązań, jak to ma miejsce w przypadku opracowanego rozwiązania, jest odpowiedzią na potrzeby rynku dot. otrzymywania stabilnych i smacznych produktów zawierających substancje prozdrowotne.
Przedmiotem wynalazku jest prozdrowotny produkt spożywczy o złożonej funkcji tzw. 2w1, który można wykorzystać jako:
− posypkę do świeżych surówek zarówno w użytku domowym jaki i w obiektach żywienia zbiorowego, cateringu, restauracjach, barach m.in. do dań serwowanych w stołówkach szkolnych itp.,
− dodatek do wyrobów m.in. garmażeryjnych np.: klusek śląskich,
− dodatek funkcjonalny do wzbogacenia wyrobów przemysłu czekoladowego, piekarniczego i mięsnego.
Technologia rozwiązuje następujące problemy:
− produkt ma postać jednorodnego, bez smaku i zapachu proszku, który nie zmienia wł. produktu spożywczego
− zwiększa stabilność chemiczną produktu.
− obniża podatność na zmiany mikrobiologiczne;
− zwiększa stabilność chemiczną produktu.
− obniża koszty transportu (produkt w postaci sypkiej);
− ułatwia składowanie;
Przewagi konkurencyjne technologii:
− oryginalne rozwiązane łączące w jednym stabilnym produkcie w postaci proszku bakterie probiotyczne z kwasami OMEGA – 3, - 6),
− rozwiązanie stanowi dodatek do gotowych produktów spożywczych powodując wzrost ich wartości odżywczych,
− możliwość zastosowania go w produktach gotowych tzw. instant.