Projekt rozporządzenia jasno określa, jakie produkty będą dopuszczone do sprzedaży w szkolnych sklepikach i automatach vendingowych. Ministerstwo Zdrowia stawia na zdrowe opcje:
- Dozwolone produkty: pieczywo, pieczywo półcukiernicze i cukiernicze (ale ze spełnieniem kryteriów cukru, tłuszczu i soli), kanapki, sałatki, surówki, mleko, produkty mleczne, napoje i produkty roślinne naśladujące mleczne, produkty zbożowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona (bez dodatku cukrów, substancji słodzących i soli).
- Soki i napoje: soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, przeciery, musy (bez dodatku cukrów i soli). Dopuszczono napoje przygotowywane na miejscu, zawierające nie więcej niż 5 g cukrów dodanych w 250 ml produktu, oraz inne napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
- Koktajle: owocowe, warzywne, owocowo-warzywne na bazie mleka lub napojów roślinnych.
Kawa zakazana. Projekt wprowadza bezwzględny zakaz sprzedaży kawy na terenie szkoły, a także wszystkich innych produktów zawierających kofeinę. Zakaz dotyczy wszystkich grup wiekowych przebywających w placówce oświatowej.
Stołówki na diecie planetarnej: Więcej warzyw, roślin strączkowych i ryb
Nowe zasady obejmują również jadłospisy w szkolnych i przedszkolnych stołówkach, stawiając na zdrowe i zrównoważone żywienie:
- Warzywa i owoce w każdym posiłku: to podstawowa zasada komponowania jadłospisów.
- Ryby obowiązkowe: Co najmniej raz w tygodniu, w ramach obiadu, stołówki będą musiały podawać ryby, ze względu na korzystne dla zdrowia kwasy omega-3.
- Nasiona roślin strączkowych: Nowością jest obowiązek serwowania co najmniej raz w tygodniu potrawy przygotowanej na bazie nasion roślin strączkowych, co jest odpowiedzią na rekomendacje dotyczące wdrażania diety planetarnej.
- Ograniczenie mięsa: Stołówki podadzą mięso co najmniej dwa razy w tygodniu.
- Mniej smażonego: Projekt zakłada ograniczenie potraw smażonych w menu.
- Sezonowość i lokalne produkty: Rekomenduje się uwzględnianie sezonowości produktów i wykorzystywanie produktów pochodzenia lokalnego.
- Wartość energetyczna posiłków: Sprecyzowano, że obiad jednodaniowy ma stanowić 20 proc. całodziennego zapotrzebowania energetycznego, a dwudaniowy – 30 proc.. W przedszkolach żywienie powinno dostarczać 75 proc. całodziennego zapotrzebowania.
Walka z otyłością
Ministerstwo Zdrowia podkreśla, że głównym celem tych zmian jest poprawa stanu zdrowia dzieci uczęszczających do przedszkoli i szkół oraz wyrobienie w nich nawyku zdrowego odżywiania. Nowe regulacje mają wejść w życie od 1 września 2026 roku.