Serwis Taste Atlas publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata, ale znany jest też miłośnikom kuchni z globalnych rankingów. Teraz pojawiło się zestawienie najlepszych kuchni świata, których koniecznie trzeba spróbować w 2025 r.
Medalowa czołówka
Pierwsze miejsce w zestawieniu Taste Atlas zajęła Grecja, zdobywając 4,6 gwiazdki. Tuż za nią, z minimalną stratą - 4,59 gwiazdki - uplasowała się kuchnia włoska. Trzecie "medalowe" miejsce przypadło kuchni meksykańskiej - 4,52.
Kolejne miejsca - czwarte i piąte - zajęły Hiszpania i Portugalia. Ogromny skok zrobiła kuchnia meksykańska, która w ub.r. zajęła dopiero siódme miejsce. Natomiast duży spadek zaliczyła Japonia. Jej kuchnia uplasowała się dopiero na 9. miejscu, a poprzednio była na drugim.
Ranking przygotowano bazując na 477287 tysiącach głosów smakoszy obieżyświatów. Jeśli chodzi o Grecję, docenili m.in. pistacje z Aeginy, pomarańcze i oliwę. Polecane są takie dania jak m.in. saganaki, païdakia czy trigona panoramatos.
Polska kuchnia doceniona
W zestawieniu znalazła się również Polska. Nasza kuchnia zajęła 11. pozycję i w porównaniu do zeszłego roku podskoczyła o dwa oczka. Tradycyjne dania serwowane w naszym kraju zdobyły 4,42 gwiazdki.
Zdaniem twórców rankingu, w Polsce warto spróbować: kaszubskich truskawek i miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich. Natomiast za najpopularniejsze polskie dania uznano: gołąbki, rosół, gulasz, sernik, szarlotkę, zapiekankę czy kopytka. Doceniono także niektóre regionalne wyroby: twaróg, oscypek, kiełbasę krakowską.