Konsorcjum w składzie:

TABASZEWSKA MAŁGORZATA - kierownik zespołu
SIKORA ELŻBIETA
SKOCZYLAS ŁUKASZ

Istota wynalazku:

Przedmiotem wynalazku jest sposób przygotowania preparatu leczniczego i/lub preparatu kosmetycznego, w skład którego wchodzą substancje prozdrowotne uzyskane z kwiatostanów bzu czarnego. Opisuje on dokładną procedurę przygotowania poszczególnych faz produktu gotowego, a także sposób ich połączenia w celu uzyskania stabilnej emulsji typu olej w wodzie.
Istotą wynalazku jest zastosowanie różnych ekstraktów pochodzących z kwiatostanów bzu czarnego wchodzących zarówno w skład fazy wodnej jak i tłuszczowej. W skład fazy wodnej wchodziły ekstrakty wodno-alkoholowe otrzymane z liofilizowanych kwiatostanów bzu czarnego, natomiast w skład fazy tłuszczowej wchodziły składniki uzyskane na drodze ekstrakcji nadkrytycznej CO2 z liofilizowanych kwiatów bzu czarnego. Tak skomponowany skład pozwala na pełniejsze wykorzystanie przez komponenty skóry składników aktywnych zawartych w kwiatostanach bzu czarnego. Ponadto
korzystnie na funkcjonalność preparatu wpływa zastosowanie olejów z nasion owoców jagodowych uzyskanych również na drodze ekstrakcji CO2 w warunkach nadkrytycznych, a także dodatek tokoferoli (witamina E).

Potencjał komercjalizacyjny wynalazku:

Metodyka sporządzania preparatu, a także jego oryginalny skład pozwoliłby na przygotowanie kilku rodzajów produktów. Modyfikując skład emulsji typu olej w wodzie można uzyskać zarówno preparaty farmakologiczne, wspomagające gojenie ran, odleżyn, regenerujące uszkodzony naskórek jak i preparaty kosmetyczne o działaniu nawilżającym, wygładzającym i regenerującym. Zastosowanie specyficznych składników (jak np. oleje z nasion owoców jagodowych) pozwoliłoby na rozszerzenie spektrum korzystnego oddziaływania preparatu na organizm człowieka, a także poszerzyłoby asortyment kosmetyków dostępnych na rynku. Ponadto poszerzenie skali produkcji zarówno do skali półtechnicznej jaki i pełniej produkcji nie wymaga specjalistycznego sprzętu ponad ten wykorzystywany przy produkcji kosmetyków. Także dostępność surowca w naszym kraju nie stanowi przeszkody w komercjalizacji produkcji.